Saturday, February 19, 2011

Molases atau Gula Merah


Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia,

Molases atau gula merah sememangnya antara keperluan yang popular bagi penternak lembu mahupun kambing. Ianya beri secara oral iaitu dicampur di dalam air minuman ternakan dan ada juga yang memberi secara semburan pada makanan ternakan. Ada juga penternak yang hari-hari memberi molases kepada ternakan mereka namun pemberian 1 kali seminggu pun sudah mencukupi.


Molases boleh menyebabkan ternakan ketagih dan dengan cara ini penternak mampu mendisplinkan ternakan mereka, sebagai contoh bagi penternak yang menternak secara lepas pemberian molases di dalam air minum pada setiap petang mampu mendisplinkan ternakan untuk pulang pada setiap petang.


Molases mempunyai bahan kering (Dry Matter) dan tenaga metabolisma (Metabolisable Energy) yang tinggi dan mampu melengkapkan gizi makanan harian ternakan malah menambah selera makan ternakan. Di sini kami ingin berkongsi maklumat yang kami perolehi hasil analisa Makmal Pemakanan Institut Veterinar, Kluang selama beberapa tahun dan semua keputusan analisa bahan adalah diambil dari purata pengumpulan sampel bahan tersebut.


Dry Matter Crude Protien Crude Fibre Metabolisable Energy
Molases 1 93.2% 1.4% 0.7% 13.96%

Molases 2 81.0% 3.7% 0.0% 12.61%

Untuk mengetahui lanjut mengenai keperluan nutrien harian ternakan dan formula pengiraannya, boleh rujuk pada pos kami bulan Ogos 2010 atau klik link di bawah ini. Harap kami dapat membantu anda.No comments:

Post a Comment